Van werkdruk naar werkgeluk

1-07-2022

Van werkdruk naar werkgeluk

Voor een klant mocht ik een box samenstellen, waarin de nadruk lag op de verschuiving van werkdruk naar werkgeluk. Dit was zo ontzettend inspirerend om te doen, dat de blog van deze maand ook over deze verschuiving gaat. Ik vind het geweldig om te zien dat bedrijven hier mee bezig zijn. Dat mensen hun werknemers, het werkgeluk en de bedrijfscultuur serieus nemen.  Met Out of my Boxes wil ik deze bedrijven ondersteunen, meer dankbaarheid creëren voor het werk wat medewerkers voor een bedrijf doen. Vanuit die gedachte ben ik mijn bedrijf begonnen, zodat we samen die verandering teweeg kunnen brengen.

Hoe houd je werkdruk en werkgeluk in balans?

In 2018 gaf een derde van de Nederlandse werknemers aan dat zij een hoge werkdruk ervaren. Ik denk dat we allemaal weleens een hoge werkdruk ervaren. Dat is op zich niet vreemd of erg. Het wordt vervelend als het blijvend is. In 2018 gaven werknemers aan dat hun werkdruk als te hoog voelde door:

– Heel veel werk moeten doen (46,3%)
– Erg snel moeten werken (36,4%)
– Extra hard moeten werken (30,5%)

Laten we eerlijk zijn- door COVID-19 zijn de cijfers eerder hoger dan lager geworden. Werknemers kunnen dus wel wat hulp gebruiken om hun werkgeluk op te krikken. Wist je dat behulpzaamheid van teamleiders/de organisatie leidt tot betere organisatieprestaties, productiviteit en creativiteit binnen het team? Daarom deel ik vandaag een paar tips om van werkdruk naar werkgeluk te gaan!

Vitaliteit van medewerkers, hoe belangrijk is dat voor jouw bedrijf?

Werkgeluk is een stukje van de vitaliteit van je medewerkers. Inmiddels weet bijna iedereen dat dit niet alleen over het fysieke stuk gaat, maar ook over het mentale stuk. Deze twee onderdelen van onze vitaliteit hebben een wisselwerking met elkaar. Hoe beter onze mentale gezondheid is, hoe meer we fysiek aankunnen.  Zonder frustraties of zorgen kunnen we die pieken in de werkdruk beter aan. Vitale medewerkers hebben een opgeruimd hoofd en motiveren en inspireren anderen. Hier kun je al bedrijf een bijdrage aan leveren. Zo help je jouw medewerkers aan meer werkgeluk.

Wat bepaalt werkgeluk – 8 pijlers

Hoe werkgeluk er precies uitziet, dat is voor iedereen anders. We worden niet allemaal van hetzelfde gelukkig. Maar Monitorgroep heeft wel een model ontworpen met een aantal pijlers van werkgeluk. Zo kun je niet alleen zien waar je als bedrijf staat, maar ook hoe je het werkgeluk onder je medewerkers kunt vergroten.

  • Hoe straal je uit dat je jouw mensen vertrouwd? Geef je medewerkers het vertrouwen dat ze iets zelfstandig kunnen en daag ze ook te allen tijde uit. Dit kun je doen door ze een bepaalde opdracht of bepaald project te geven of zelfstandig te laten draaien.
  • Hoe zorg je dat mensen werkplezier ervaren en er voldoende gelachen wordt op de vloer? Plezier op de werkvloer creëer je door momenten met elkaar te creëren zoals een wekelijkse teamlunch, een relaxmomentje bij de koffiemachine en/of teambuilding activiteiten. Zorg dat je dit als team maandelijks doet om de teamspirit erin te houden.
  • Hoe verbind je mensen met elkaar en met de doelen van de organisatie? Vraag het je collega’s – stuur ze een mail met hoe zij verbinding op de werkvloer ervaren. Verbinding creëer je door aan hetzelfde project te werken, elkaar face to face te zien en je binnen het team kwetsbaar op te durven stellen. Dit gebeurt vooral tijdens de meer informele momenten op het werk, bijvoorbeeld tijdens de lunch, tijdens intervisie of tijdens een korte koffiebreak bij het koffiezetapparaat.
  • Hoe geef je mensen het gevoel dat hun werk iets bijdraagt aan iets moois, goeds of belangrijks? Zingeving is voor mij het zoeken naar waarde, betekenis en de bedoeling van je werk. Zingeving heeft wat dat betreft echt een actieve lading. Hoe zorg je nou dat je collega’s zelf een verantwoordelijkheid hebben om zingeving te vinden door zich te verbinden door werk? Er zijn hier tal mogelijkheden voor maar dankbaarheid, werkgeluk, teambuilding zijn hiervan de belangrijkste. Bedank je medewerkers bijvoorbeeld eens met een bosje bloemen, een chocoladeverrassing op het bureau na het binnenhalen van een mooie klant of een mooi event als aftrap voor jullie nieuwe doelen.
  • Hoe laat je zien dat je de inzet van jouw mensen waardeert? Salaris is een belangrijk onderdeel van waardering, maar oprechte complimenten zijn nog belangrijker. Mensen willen zich gezien en gehoord voelen. Spreek je waardering dus uit: dit werk is echt voor jou gemaakt’, je presentatie was echt uitstekend gister, je bent een topper, ga zo door.
  • Hoe laat je zien dat je collega’s zelf kan beslissen hoe zij hun werk doen? Handvaten, hoe je je het werk het beste kan uitvoeren is belangrijk, maar nog belangrijker is laten zien dat je vertrouwen hebt in je team en/of medewerkers door ze zelf hun manier van werken te laten ontdekken. Luisteren is hier key om werkplezier te vergroten.
  • Hoe zorg je dat mensen zich blijven ontwikkelen en hun talenten benutten? Daag ze uit, laat ze nieuwe projecten/opdrachten uitvoeren – de millenials van tegenwoordig staan voor bijleren- dat is de trend van nu. Wil jij werkgeluk creëren? Daag dan uit, om dat stapje te nemen, om uit hun comfortzone te stappen en door te groeien.
  • Hoe zorg dat je je collega’s het gevoel hebben dat ze lekker bezig zijn geweest en goed werk hebben verricht? Start de dag met een ochtendmeeting en schrijf op het bord wat je wilt afronden vandaag. Bespreek na de verzorgde middaglunch waar je bent en wat je denkt af te ronden vandaag. Beloon einde van de dag het team voor de harde inzet en sluit de werkdag af.

Conclusie: als bedrijf kun je zeker wat doen om ervoor te zorgen dat werkdruk weer werkgeluk wordt. En niet door te voorkomen dat er pieken in werkdruk ontstaan, wel door te investeren in werkgeluk. Nieuwsgierig hoe ik jou daarmee kan helpen? Samen kunnen we de mogelijkheden bespreken en kijken wat bij jouw bedrijf past.

Open WhatsApp
🍴 Hi! Kan ik je helpen?
🍴 Hi, mijn naam is Michelle! Ik help je graag met al je vragen.