Terug naar kantoor: hoe werk je weer aan teamspirit en saamhorigheid?

30-04-2022

Terug naar kantoor: hoe werk je weer aan teamspirit en saamhorigheid?

Het lijkt nog zo ver weg, voor we weer terug naar kantoor mogen. Hoewel sommige mensen niet kunnen wachten tot het zover is, lijkt het kantoor zoals we dat voor corona kenden niet meer terug te komen. Het wordt anders. Niet alleen in de tijd die we er doorbrengen, maar ook de doelen die we er nastreven. Het wordt een plek waar bedrijven aan teamspirit, aan saamhorigheid, aan hun bedrijfscultuur werken. En ik heb heel veel zin om door middel van catering mee te mogen bouwen aan de nieuwe rol van het kantoor.  Hoe eten en drinken ervoor zorgt dat de ‘terugkeer naar kantoor’ soepel verloopt en de bedrijfscultuur helpt bouwen lees je in deze blog.

Terug naar kantoor: hoe regel je dat zo soepel mogelijk?

Op de KVK vind je een duidelijk overzicht met welke maatregelen je de terugkeer naar kantoor zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.   Want nu de tijd dat we – in kleine groepjes – weer terug mogen naar kantoor dichterbij komt, is het slim om voorbereidingen te treffen. Niet alleen praktisch: hoe regel je voldoende afstand, hoe zit het met handhygiëne, moet je wat regelen met mondkapjes? Maar ook mentaal: welke invloed heeft de terugkeer naar kantoor op het teamgevoel, op je bedrijfscultuur, de saamhorigheid tussen je medewerkers?

Want laten we eerlijk zijn: thuiswerken doet geen wonderen voor je bedrijfscultuur. Met wekelijkse/maandelijkse digitale borrels kun je een deel teamspirit opvangen, laat je betrokkenheid zien en werk je ook in deze tijden aan de saamhorigheid binnen je bedrijf. Maar het is geen vervanging van het menselijke contact.

Groups that eat together perform better together
Mensen hebben elkaar nodig, ze hebben behoefte aan echt contact: iemand echt aan kunnen kijken, een praatje maken tijdens de lunch met een collega of ongestoord kletsen tijdens de borrel. Wist je dat er veel onderzoek is gedaan naar het effect van samen lunchen op het werk? Samen eten is tenslotte een intiemere handeling dan samen een excel-spreadsheet bekijken. En die ‘gedeelde intimiteit’ vloeit terug naar het werk. Kniffin deed daar onderzoek naar: : ‘Given the findings, organizations would do better to consider their expenditures on weekly lunches as investments in employee performance. Kniffin legt hier goed uit wat het effect is op je bedrijfscultuur van samen lunchen. Wil je hier meer over weten? In dit blog vertel ik je er meer over. 

Hoe stimuleer je medewerkers om terug te komen naar kantoor?

Nu kantoren steeds meer ‘open’ gaan, merk ik dat bedrijven hun medewerkers graag weer een aantal dagen op kantoor willen verwelkomen. Maar medewerkers twijfelen. Want thuiswerken geeft ook een bepaalde mate van flexibiliteit en vrijheid, waar we na ruim een jaar aan gewend zijn. Hoe stimuleer je jouw team dan om, zodra het kan, weer een paar dagen naar kantoor te komen? Dat vroeg een van mijn opdrachtgevers zich ook af. Samen werken we aan een concept dat medewerkers stimuleert en tegelijkertijd de bedrijfscultuur versterkt.

Food Truck Tuesday en Barista Thursday
Samen met deze opdrachtgever hebben we een concept rondom gezamenlijk lunchen en genieten van goede koffie bedacht. Een concept waarbij het bedrijf haar medewerkers vanaf de parkeerplaats coronaproof verrast met een foodtruck en waarbij we van het o-zo-gemiste koffiemoment op kantoor iets bijzonders maken.

  • Foodtruck en regelmatige teamlunch: zorg op een vast moment in de week/maand voor een teamlunch. Een foodtruck die je medewerkers vanaf de parkeerplaats verrast met authentieke smaken of een goede cateraar die voor een verrassende lunch zorgt. Maak je je zorgen om de kosten? De WKR (werkkostenregeling) zorgt voor een budget waarmee je als werkgever toch maaltijden kan verstrekken. Daar hoef je geen loonbelasting of een eindheffing over af te dragen. In 2019 bedroeg de ruimte nog 1,2% van het fiscale loon, werd dit in eerste stantie verhoogt naar 1,7% over de eerste €400.000 voor 2020. Maar vanwege de coronacrisis is dit eenmalig verhoogd naar 3,0%. Dit verhoogde percentage geldt wel alleen over de eerste €400,00 van de loonsom, voor alles daarboven wordt een lager percentage van 1,2% gehanteerd. Meer weten? Check dan snel de rest op de blog van Benify!

  • Coffee Thursday – barista op de donderdag: zorg op een vast moment in de week/maand voor een barista op kantoor. Uit mijn poll op LinkedIn bleek dat de koffiemomentjes het meest werd gemist op kantoor. Als werknemers één ding gemeen hebben, is het wel hun hang naar koffie of thee. Koffie op kantoor of niet: het maakt echt een verschil! Wist je dat een koffie/thee break zorgt voor een betere werksfeer? Koffiebreaks brengen collega’s namelijk samen, naast dat je gefocust houdt, verbetert samen koffiedrinken de teamgeest en de bedrijfscultuur.

Ook goed voorbereid richting ‘terug naar kantoor’?

Wil jij naast de praktische kanten ook de mentale kant van ‘terug naar kantoor’ goed geregeld hebben? Heb je zelf al een idee hoe je jullie gezamenlijke kantoor kunt inzetten om aan je bedrijfscultuur te werken of wil je dat ik vrijblijvend met je meedenk? We bekijken samen wat er binnen welk budget mogelijk is. Je krijgt altijd een voorstel op maat voor jouw situatie en doelen. Met dat extra steuntje in de rug van de overheid, heb je tenslotte meer speling om in te zetten op de teamspirit. Maak daar dan vooral gebruik van.

Open WhatsApp
🍴 Hi! Kan ik je helpen?
🍴 Hi, mijn naam is Michelle! Ik help je graag met al je vragen.