De bedrijfscultuur & eten: Blij team + heerlijk duurzaam eten
Hoe een wekelijkse teamlunch een positieve invloed heeft op je bedrijfscultuur. Het is 18.00 uur en mijn werkdag zit erop. In de supermarkt sta ik voor de verse groente en fruit. Ga ik vandaag zelf koken of ga ik voor een snel gerecht van het Indonedische restaurant aan de overkant van de straat? Tegenstrijdig, zo voelt het om hierover te beslissen en naar te handelen met een rommelende maag. Ik heb namelijk een grote passie voor lekker eten. Samen koken, rond de tafel zitten en genieten van het eten. Goed eten is waardevol, belangrijk: het creëert een gevoel van eenheid en verbondenheid. Wist je dat je deze wetenschap ook in kunt zetten voor je bedrijf?
Van ik kies jou naar jij kiest mij
Hoewel onze wereld voor ons gevoel al een jaar stilstaat door Corona, blijft onze wereld sneller, flexibeler en diverser worden. Niet alleen in ons eten, maar ook in ons werk. Bedrijven zien een verschuiving van focus op het systeem, naar focus op het individu. Hierdoor veranderen hun uitdagingen, zowel voor hun klanten als voor medewerkers. Hoe bied je je klanten op lange termijn een meerwaarde en hoe creëer je werkruimtes waar medewerkers zowel creatief als gefocust kunnen werken. Ik zie dat er onder werknemers een omslag plaatsvindt. Waar je vroeger als bedrijf je werknemer koos, kiest iemand nu bewust voor jou. Om aan jouw bedrijf een bijdrage te leveren. Hierdoor moet je als bedrijf meer energie steken in een fijne bedrijfscultuur om je mensen te houden, maar ook om nieuwe mensen te behouden.
Teambuilden hoeft niet altijd in een hutje op de hei
Als we denken aan teambuilding, dan zien we vaak een activiteitendag, borrels en andere uitjes. Hiermee verwaarlozen we een belangrijke ontmoetingsplaats voor ons team: de lunchpauze. Dit blijkt ook uit onderzoek van John Trougakos, professor Organizational Behavior and HR Management: ‘Zonder pauzes geen psychologische energie, zonder psychologische energie geen denkwerk.’ Onze psychologische energie helpt ons om ons gedrag te sturen, te presteren en te focussen. Zodra deze energie op is, worden we minder effectief in alles wat we doen. Opladen tijdens de lunchpauze zorgt ervoor dat je de rest van de dag productiever bent. Daarnaast zorgt met elkaar eten ervoor dat er ruimte is voor gesprekken, waarin privé en zakelijk gemoedelijk in elkaar overvloeien. Als ik terugdenk aan eerdere banen, dan zie ik lunchrituelen me veel vertellen over de bedrijfscultuur. En wat wil jij dat de lunch over jouw bedrijf vertelt?
Eetcultuur als onderdeel van je bedrijfscultuur
Hoeveel mensen ken je die even snel achter hun bureau eten, omdat ze nog even iets af willen maken? Straks een afspraak hebben? Druk druk druk zijn? We zien lunchen als noodzaak, in plaats van een plezierige sociale gelegenheid. De meest populaire verklaring voor het steeds ongezondere eetgedrag van mensen, is het gemis aan tijd en rust. Niet zo gek in een wereld waarin scrollen op een scherm onze hoofdbezigheid lijkt – ook ik maak me hier schuldig aan. Voor mij is het duidelijk: we moeten het anders doen.
Inmiddels werken we al anders samen en is ook onze manier van communiceren al veranderd. Laten we nu onze eetcultuur eens onder de loep nemen. Als ik het voor het zeggen had, dan zou de wekelijkse teamlunch geïntegreerd worden in de bedrijfscultuur. Een vaste prik in de agenda, die saamhorigheid creëert en helpt een sterke bedrijfscultuur te laten groeien. Eten zorgt voor een gevoel van eenheid en verbondenheid: doelen die je wellicht ook nastreeft tijdens teambuildingactiviteiten. Samen lunchen helpt om een sterke bedrijfscultuur te bouwen. En dit hoeft niet eens dagelijks, met een keer per week met zijn allen aan tafel profiteer je als snel van de voordelen.
Hoe een wekelijkse lunch bijdraagt een sterke bedrijfscultuur
Om iets noodzakelijks als eten te laten bijdragen aan de cultuur binnen jouw organisatie, moet je individuele behoeften en gewoontes afstemmen op de gedeelde waarden en/of een duidelijke intentie. Lunch Rituelen kunnen op die manier bijdragen aan onder andere een hogere medewerkerstevredenheid, laagdrempelige interdisciplinaire communicatie en het ontmantelen van een hiërarchie. En dat terwijl de lunch in veel ogen iets onbeduidends is. Ik geloof echt dat een wekelijkse lunch bijdraagt aan de verbinding van een individu met het (doel van het) bedrijf.
Samen eten op het werk (incl. coronaproof opties)
- Foodtruck en regelmatige teamlunch: zorg op een vast moment in de week/maand voor een teamlunch. Een foodtruck die je medewerkers vanaf de parkeerplaats verrast met authentieke smaken of een goede cateraar die voor een verrassende lunch zorgt.
- Virtual lunch: ideaal voor medewerkers van verschillende locaties, maar tijdens corona ook voor mensen van hetzelfde kantoor. Laat een fijne lunch thuisbezorgen en lunch samen via platforms als Zoom, Teams of Hang Out.
- Dit ben ik, hier kom ik vandaan: een goede manier om te bouwen aan begrip tussen verschillende culturen. Organiseer een wekelijkse/maandelijkse lunch waarbij je als team een culinaire reis maakt naar iemands achtergrond. Niets verbindt op een meer laagdrempelige manier dan eten.
- Gezonde snacks in de pauzeruimte: hiermee geef je medewerkers een boost om gedurende de dag hun energie en focus te houden. Daarnaast hebben tussendoortjes ook het ‘waterkoelereffect’. Dit houdt in dat werknemers rondom dit punt, de waterkoeler/snacks,, gesocialiseerd worden. Er zijn meer sociale interacties, wat leidt tot een positieve bedrijfscultuur en sterkere relaties op het werk. Omdat snacks een groter publiek trekken dan de waterkoeler, zal het effect sneller en wijder verspreid zijn binnen kantoor.
Van de nood een deugd maken – zet de lunch actief in om voordeel te behalen
Om van de nood (eten) een deugd te maken, moet je als bedrijf een zekere mate van aanpassingsvermogen hebben en betrokkenheid van leiders/managementteams. Zorg dat er een duidelijke boodschap is: de bureaulunch of lunch in isolatie is geen optie meer. Tijdens de lunch gaan we van onze plek, maken we contact en laten we het werk even los.
Behandel lunch als een voordeel, het aanbieden van een ‘’extra’’ voordeel voor werknemers is een wekelijkse teamlunch. Creëer samen een gezonder personeelsbestand en een hogere productiviteit. Denk er maar is echt goed over na: als iedereen tegelijkertijd van de wekelijkse teamlunch geniet, zullen werknemers waarschijnlijk socializen en praten met andere werknemers die mogelijk niet van hun afdeling zijn. Sterkere relaties tussen afdelingen leiden tot efficiëntie en betere samenwerking.
Zijn jullie als bedrijf er klaar voor om een wekelijkste teamlunch in de bedrijfscultuur te integreren? Creëer die samenhorigheid en laat je bedrijfscultuur groeien.